Říká se mu tekuté zlato, zlatý elixír nebo dar bohů. Med je jednou z nejstarších potravin, přírodní lék a prostředek ke zkrášlování.
Historie medu
Je mnohem starší než historie lidstva; v roce 2006 vědci objevili tělíčka včel v kousku jantaru v dolu v severní Barmě a jejich stáří se odhaduje na více než 100 miliónů let!
Med hrál v historii významnou roli - ve středověku byl vysoce ceněn, a dokonce používán jako platidlo.
Léčivé vlastnosti medu
se uplatňují v celé škále léčebných postupů: med je účinný při léčení ran a spálenin, při tlumení bolesti, zlepšuje zažívání, působí antisepticky a hojivě na vředy, při zánětu spojivek a nosních sliznic, při bolestech v krku...
Připijte si na zdraví našim "domácím elixírem":)
- 2dcl vody (1dcl pro větší koncentraci nápoje)
- šťáva z půl citronu
-1 kávová lžička medu
-5-10 kapek propolisu (nemusí být)
Doporučujeme pít ráno a večer, výborný na úpravu zažívání, při nachlazení, posiluje obranyschopnost organismu!
Tak dobré chutnání!
Med je významnou součástí kosmetických přípravků
a v poslední době hojně používán jako zdravé sladidlo namísto bílého cukru a jako dochucovací prostředek v kuchyni.
Krystalizace medu
Proces krystalizace je známka pravosti a kvality medu. Kvalitní a správně ošetřený med proto přirozeně KRYSTALIZUJE VŽDY.
Světlé květové medy krystalizují dříve (vzhledem k vysokému obsahu glukózy-hroznovému cukru- a pylových zrníček), tmavší medy, medovicové krystalizují až po několika měsících.